Print this page

In the news...

02/04/12

hashkill планове


Posted by: gat3way in fun


Плановете са финализирани! :)

Вече имам идея какво точно ще влезе в следващата версия, какво остава да боря и т.н.

Следващата версия (0.3.0) ще е major milestone, на практика най-големият скок за момента. Напредъкът е огромен, да започнем с това което вече е реализирано до момента:

 • Почти всички плъгини от 0.2.4 са вече разписани върху GPU, Изключение правят sha1sha1 (нисък интерес и недостатъчна мотивация), privkey (липса на достатъчна информация за формата), mediawiki (нисък интерес), sap (ужасно крив, анти-GPU алгоритъм, не оправдава усилията).
 • Нови плъгини: osxlinux, wpa, mscash2
 • WPA трошене върху GPU, standalone tool за extract-ване на PSK handshake от pcap дъмпове.
 • Доста мощен (и за съжаление, бавен) rule engine, използващ прост програмен език за описване на кандидати. Последният обезсмисля и премахва dictionary и hybrid атаките.
 • Подръжка на NVIDIA за всички GPU плъгини.
 • Подръжка на новата GCN архитектура
 • Доста оптимизиран CPU код, особено частта с single-hash и особено MD5 - над 30%
 • Прекомпилирани kernel-и, вече не губим време за компилация
 • Подобрени build скриптове, отпадане на нуждата от root-ски права за инсталация, съответно доста по-лесна интеграция с разни дистрибуции
 • Отстранена една кофа бъгове.
 • Ползване на JSON за пазене на сесийни файлове. Това позволява доста по-лесно изграждане на уеб-услуги свързани с hashkill.
 • Thermal monitoring за AMD и NVidia.


Това, което предстои до freeze-ването на development процеса и release-ването на новата версия:

 • rar плъгин. Това е завършено на 50%.
 • Apple DMG и 7Zip плъгини, за последният не е 100% сигурно, но ще се постарая да го направя
 • OpenCL library loader - идеята е да нямаме отделни binary-та, GPU и CPU-enabled
 • (не е 100% сигурно и може и да не се появи в следващата версия) - гъвкав метод за CPU backend-а, където в runtime да можем да ползваме оптимизиран код на базата на възможностите на процесора - примерно SSE3, SSE4, AVX, AES-NI-ускорени и т.н. функции без да се налага да прекомпилираме.


Като цяло следващата версия ще дава доста възможности:

 • Трошене на password хешове използвани от масовите уеб приложения
 • Отключване на Нокия SL3 телефони
 • Трошене на WPA мрежи
 • Password recovery за масовите архивни формати - ZIP/RAR/DMG/7Z

Всичко това също и върху NVidia и AMD видеокарти. При това безплатно и opensource, с GPL лиценз (с OpenSSL изключение и една клауза свързана с RAR кода).


Това което няма да намерите в следващата версия е bitcoin miner кода. Това беше просто един експеримент, който прекратих и за добро. BTC няма да може да се копа с hashkill-0.3.0.


Нещата загрубяха иначе доста. hashkill вече е доста голям проект, над 300 хиляди реда код и не е особено лесно да подържаш тези спагети сам.


Като цяло това е. Планирани за по-следващата версия са трошене на документни формати (MS Office, PDF, OpenOffice), някакви наченки на разпределено трошене, както и първите плъгини за full-disk encryption. Но дотогава има доста време :)

Приемам последни feature requests. След няколко дни, roadmap-а става един вид закон и няма да има промени. Оттам до release-а има максимум 2-3 месеца срок :)
Comments:


 • February 4, 2012, 9:35 am - Пешо

  Какво разбираш под "разпределено" ? Много GPU-та в един компютър или много компютри ?

 • February 4, 2012, 12:21 pm - gat3way

  Много GPU-та на една машина се подържат отпреди. Става въпрос за клиент-сървър модел. Обаче има прекалено много въпросителни моменти и това няма да влезе в следващата версия.

 • February 4, 2012, 1:05 pm - ApucTokpaT

  Ако това чудо си го сглобил сам ,направо ти се прекланям до земи!

 • February 4, 2012, 2:12 pm - gat3way

  Досега единственият contribution който съм имал дойде от един поляк във връзка с пазенето на session файловете. Оттогава (за жалост) нямам друга помощ отвън. Което не е чак такава драма, все още успявам да държа нещата под контрол.

 • February 10, 2012, 4:30 pm - darkmaster

  Похвала за старанието .
  Ръководство за програмиране с Сuda - http://developer.download.nvidia.com/compute/cuda/1_0/NVIDIA_CUDA_Programming_Guide_1.0.pdf.
  П.С Надявам се в бъдеще да може да се използва Cuda .

 • February 11, 2012, 12:45 am - gat3way

  За момента ползвам OpenCL. Причината е прозаична - преизползване на кода за AMD и Nvidia. Това е много условно иначе. Да, един и същ kernel вероятно ще върви и на NVidia и на AMD, освен ако не се използват разни разширения. Но тъй като има хардуерни особености, ако искаш да изтискаш максимална производителност, трябва да подържаш отделни kernel-и за amd/nv. Ако не друго, поне host кода (това, което върви върху CPU-то) е един и същ.

  CUDA е много хубаво нещо иначе и нямам нищо против, като цяло е по-добър framework, с повече възможности и по-лесно за ползване от OpenCL. Проблемът е че подържа само NVidia хардуер и че не само GPU, но и CPU кода трябва да се пренапише из основи, за да се ползва. Единствената мотивация за това е че по принцип, CUDA кода върви малко по-бързо (10-15%), защото NVidia си гледат интереса и той не включва хвърлянето на ресурси за OpenCL. Тези 10-15% обаче не оправдават огромните усилия и подържането на практика на две отделни програми (както правят с oclhashcat).

  Така че засега нямам интерес да пренаписвам нещата за CUDA. Евентуално новата Kepler архитектура би могла да промени нещата, но имам известни резерви. Като цяло, AMD за момента е идеи по-добър хардуер за трошене на пароли спрямо Nvidia, без значение дали ползваш CUDA или OpenCL. Причините са хардуерни, AMD архитектурите позволяват по-висок паралелизъм при integer операциите (повече шейдърни процесори, които в случая могат да се утилизират близо до 100%), освен което instruction set-а им за разлика от NVidia включва няколко операции, които вършат наготово разни побитови трансформации, които са силно застъпени при криптографските хеш алгоритми. Да предположим че имаме две карти, едната от Nvidia, другата от AMD, двете с еднакви изчислителни възможности (брой шейдърни процесори*тактова честота), AMD хардуерът би се представил при повечето хеш алгоритми поне 30% по-добре именно заради въпросните побитови трансформации, които ти идват наготово. Пример за такива операции са побитовите ротации или bitfield insert - нещо което при NVidia отнема 2-4 такта, при AMD отнема един.

  Та поради това, по отношение на password cracking-а, във всяко едно отношение (perf/watt, perf/price, perf/PCIe slot, etc), AMD е по-добър хардуер от NVidia, при това често разликата е в пъти. NVidia на практика подържам по-скоро като екстра, далеч повече усилия хвърлям в оптимизирането на нещата върху AMD хардуер. Не съм пристрастен, просто обективната ситуация налага тези приоритети.

 • February 12, 2012, 1:41 pm - darkmaster

  Здравей искам да те помоля за услуга .Искам да те помоля когато имаш време да напишеш програма която да може да криптирва файлове и папки със този алгоритъм Rijndael 256 bit .Програмата да е за Windows .Aкo ти се занимава направи и версия за Линукс .Благодаря .

 • February 12, 2012, 2:14 pm - gat3way

  Такава програма има, нарича се WinZIP. Правиш архив със Strong Encryption (AES-256) и готово - имаш криптирани файлове с rijndael с 256-битов ключ.

 • February 12, 2012, 11:19 pm - ApucTokpaT

  Малко offtopic...
  Какво е положението с драйвърите,наскоро купих една 6790 на сапфир (с малко не достигнаха парички за 6850.Има ли все още проблеми с fglrx и греенето?Питам ,защото правиш тестовете главно с radeon-ки ,а за напред може да се наложи да ползвам картата за работа с blender и рендиране,както и за извършване на разни изчисления.

 • February 13, 2012, 12:21 am - gat3way

  Не, но трябва ръчно да си вдигаш fanspeed-а, автоматичния контрол е некадърен и оттам вероятно грее. Аз лично имам един прост шел скрипт с който си вдигам fanspeed-а на двете карти преди да ги товаря с работа и съответно като си свърша работата ги смъквам обратно, за да не бръмчи. Става лесно с aticonfig.

  Апропо, защо не си взе 6770? На същата цена е, но е малко по-бърза (и да звучи странно).

 • February 13, 2012, 12:36 pm - ApucTokpaT

  Успях да я договоря с 40 лева надолу и ми излезе по евтина от навсякъде другаде включително и в интернет. Реално гледах тестове с интелската GTX550ti, 6850 и 6790.За парите 6790 излезе най-удачния избор ,като ми я предложиха на цена по-ниска от 550 ,която при това е 192 бита само.А за 6770 нямах информация,смятам че за 240 лева съм направил удачен избор (тогава) ,сега незнам как са цените.


Add A Comment

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Code in the picture:
Your Name(*):
Comment(*):